Bil

Chiptuning af bil: Hvad er det egentlig?

Chiptuning, eller faktisk bare tuning, er en måde, hvorpå du kan få din bil til at præstere bedre. Du øger antallet af tilgængelige hestekræfter ved at tilføre ekstra brændstof samt forhøje ladetrykket, så du i sidste ende står med en bil, der har en styrket motoreffekt.

Det er lovligt at chiptune – hvis det gøres rigtigt

Kort sagt omprogrammerer man bilen, og det er derfor ikke et indgreb, der er visuelt tydeligt udefra. Ulovlige tuninger er derfor svære at opdage – men bare rolig: Du kan sagtens få foretaget en lovlig chiptuning

Vælg dog et værksted, som du stoler på, og som rent faktisk giver dig en kvittering på, at indgrebet er foretaget. Det kan nemlig godt gøres ulovligt, og her kan politiet finde på at give dig en bøde, hvis de tager dig i det. De kan også give dig en bøde, hvis de vurderer, at bilen er til gene for det omkringliggende miljø forureningsmæssigt, og derfor er det vigtigt at sikre sig, at indgrebet lever op til disse krav inden tuningen. 

Kan jeg chiptune min bil?

De fleste nyere biler kan ganske problemfrit chiptunes, fordi det er et krav, at bilernes ’software’ skal kunne opdateres løbende. Faktisk ligesom du opdaterer din computer indimellem.

Den mest populære måde at chiptune på er via et OBD-stik, men du bør ikke lege med det selv. Det er en kompliceret proces, som kan koste mange tusinde kroner, fordi det er et stort indgreb. Få altid en bilkyndig til at udføre det for dig og få en kvittering på, hvad der helt præcist er udført af arbejde, så du ikke står med en ulovlig løsning, som faktisk måske endda har gjort skade på din bil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *