Julevin

Find den rette julevin

editorial

De fleste af os har en idé om hvordan man vælger en vin som står godt til en stor rød bøf. Men det bliver straks mere vanskeligt når det handler om den vin som skal nydes sammen med andestegen eller flæskestegen juleaften.

Det kan godt være lidt af en bet at skulle finde en vin som kan hamle op med det aromatiske ande- eller svinekød, den fuldfede brune sovs og de brune og hvide kartofler for slet ikke at snakke om rødkålen, æblerne, sveskerne og den øvrige garniture.

Skal vinen være syrlig for bedre at kunne komplementere andens fedme? Skal den være let, som modvægt til de tunge retter? Eller skal den være ekstra kraftig og krydret så den kan trænge igennem den brede palette af smagsindtryk?

Hvis du er helt rundt på gulvet når du skal vælge julevin kan du med fordel læse med i det følgende. Her vil vi gennemgå et udvalg af vine som matcher de traditionelle juleretter rigtig godt.

Vælg den rette vin til andestegen

Den fede andesteg serveres traditionelt med et hav af tilbehør. Selve anden er som regel fyldt med svesker og æbler – søde sager som kan være vanskelige for en vin at matche. Det samme gør sig gældende for de søde, brunede kartofler. Og en rødkål, som på én og samme tid er bitter, sød og lidt syrlig går ikke altid lige godt i spænd med en hvilken som helst rødvin.

Her bør du gå efter en vin med en høj grad af friskhed og syre, for at undgå at det hele bliver for tungt. Et bud kunne være en Amarone, som både i styrke og friskhed kan tage kampen op med den tunge and og dens tilbehør.

Du kan læse mere om julevin, og finde rødvin som matcher såvel and som flæskesteg, på jyskvin.dk.